Somosi Fogadó

Kereskedelmi szálláshely és étterem! Várjuk egyéni,családi,csoportos kedves vendégeinket! Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk! Szálláslehetőség 50-fő ig! Erdei iskola!

fogado_rajz1.jpg

Harmadik túra ajánlatunk:


Karancs hegyi kilátó -Margit kápolna
Hossz: 1Km
A kirándulás időtartama: 3-3.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól : 8-10 km
Karancshegy és Karanchegyi kilátó
A vulkáni eredetű Karancs és Medves tájvédelmi körzet területén található Keleti oldalon a Karancs,
a "palóc Olimposz".
A 729 méter magas középső csúcson található a 22méter magas kilátó.
Aa magyar-szlovák határtól néhány méternyire lévő kilátóról elénk táruló körpanoráma.
Jó időjárási viszonyok közt innen látható a Magas-Tátra, a Mátra, és a Börzsöny is.


karancs_kilato.jpg

karancs_kilato_2.jpg
 
 karancs_kilato_3.jpg
 
Margit kápolna
 
A Karancs-nyeregtől 350 méternyire lévő Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A kápolna valószínűleg a XIV. sz.-ban épült, a vesztes Muhi csata után a környék erdeiben menedéket találó IV Béla leánya, Szent Margit tiszteletére. A hányatott sorsú, többször is nagyon megrongálódott épületet a lelkes karancsaljai, karancslapujtői és környékbeli hívek 1991-ben szépen helyreállították, az egri érsek felszentelte, és azóta évente ismét több búcsút tartanak a szabadon látogatható kápolnában. A kápolnától néhány méterre van egy "remetekunyhó" is, melyben időszakonként élt egy-egy remete, legutoljára az 1930-as években Tarász Ferenc.
A Szent Margit által a XIII. században, apja, IV. Béla megmenekülése emlékére építtetett, Boldogasszonynak szentelt kápolna eredeti, román stílusra utaló falmaradványainak kövei ma is láthatók.


margitkapolna.jpg
A Karancshoz tartozó Kápolnahegy kis fennsíkján, nem messze a Karancs-nyeregtől a bronzkorban megerősített telep állt, ezt bizonyítják a szórványos felszíni leletek és a hegy peremén megfigyelhető földsáncok. Kis fennsíkjára építették, feltehetően a XIII. században a román stílusú kápolnát, mely a középkorban Szent Margit tiszteletére volt szentelve. Dr. Dornyai Béla ásatásakor előkerült legkorábbi pénzleletek IV. Béla korából való. A környéken eltejedt monda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve a hegy lábánál pihent meg, s erre emlékezve leánya, Margit a csúcsra kápolnát építtetett.


margitkapolna_4.jpg
A monda másik változata: IV. Béla király a tatárok elől menekülvén a Karancs hegyen húzta meg magát kis seregével, s fogadalmat tett, hogy amennyiben megmenekül, egy szép templomot fog a hegyen emelni. Amikor a tatárok kivonultak az országból, neki is kezdett a templom építésének, de nem arra a csúcsra akarta építtetni, ahol most van, hanem a középsőre, a legmagasabbra, amelyen jelenleg a kilátó is található. De amit a kőművesek nappal megépítettek, azt az angyalok éjjel mindig áthordták a másik csúcsra. A király végül is belenyugodott és itt építette fel a templomot. Arról is szól a monda, hogy Szent László a Karancsról ugratott a Szentkúti forrás sziklájára, amelyen a ló patkója látszik és amelyikből a forrás buzog. A Karancs híres búcsújáró hely volt ebben az időben, a XVIII. században remete is lakott a romok mellett.

margitkapolna_3.jpg
A középkori építmény pusztulásáról nincs adatunk. 1927-ben hozzáépítették az É-D-i irányú hajót és szentélyt. A kápolnát 1950-ben leszerelték, a XIX. századi oltárkép dr. Karda József közlése szerint Pannonhalmára került. Kis faharanglábakon álló harangját az aggteleki templomnak ajándékozták.
 
A II. világháború utáni években - funkcióját vesztve - a kápolna ismét nagyon megrongálódott, s műemlék jellegű kápolnaromként tartották nyilván. Azonban a Karancs-völgyi községek lelkes hívői az 1990-es évek elején szépen helyreállították. Az egri érsek szentelte fel, és azóta évente több búcsút is tartanak a Boldogasszony-kápolnában.


margitkapolna_2.jpg
Rendkívüli történelmi és vallási emlék a Karancshegyi Szt. (Boldog) Margit - kápolna , melynek keletkezését titok fedi. Maga a Kápolna-hegy a bronzkorban erődítményként szolgált. A hagyományok szerint a kápolnát IV. Béla király lánya építtette, mert itt talált menedéket a tatárok elől. A kápolna búcsújáró hely volt és remete is lakott itt. Mocsáry Antal 1826-ban írta: "- puszta omladék ez már most".margitkapolna_5.jpg

A kápolna közelében lévő remetelak "két kis szobácskából, konyhából és egyébből állott", Mocsáry ismerte az ott lakó remetét is. A kápolna legutóbb 2007-ben újult meg a Karancs Kápolna Alapítvány és az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából. A július 1-jei felszentelés alkalmával Dr. Beér Miklós váci megyéspüspök úr ígéretet tett arra, hogy 2008. július első vasárnapján szent misét celebrál a Karancs-vidéki és Salgótarján Környéki Keresztények Találkozóján. Augusztus 14-én este 19 órától 15-én hajnalig, Nagyboldogasszony Ünnepe alkalmából virrasztáson vehetnek részt.  Karácsony első és második napján hagyományos összejövetelnek lesz a színhelye a kápolna varázslatos környezete. 
 
 remete_lak_1.jpg

remete_lak_2.jpg
Trianon emlékmű
A mementó a szlovák határhoz közeli Karancs-kápolna mellett áll.
Trianon emlékművet avattak a Karancs-völgyi települések a szlovák határon lévő Karancs-kápolna szomszédságában vasárnap. A remetebarlang fölé emelt, a hármashalmot,
Trianon-keresztet és az elszakított országrészeket szimbolizáló alkotást Beer Mikós, Váci püspök szentelte fel.

trianoni_emlekmu_karancs_hegy.jpg
A Palóc Olümposzként emlegetett Karancs-hegyre zarándokként érkezett váci püspök a beszédében annak a katolikus egyház által indított akcióra hívta fel a figyelmet, hogy aki teheti, támogasson egy-egy szegény családot. Majd a püspök imát mondott a Trianon emlékműnél és megszentelte azt.Közölte továbbá, hogy az emlékmű tetején lévő kereszt mását tavaly a szlovákiai Ipolynyéken szentelte fel.
Deák János, az emlékművet ingyenesen készítő építőipari vállalkozó a Független Hírügynökségnek elmondta: Karancslapujtő, Karancskeszi, Karancsalja és Somoskőújfalu önkormányzata közmunkásokkal is segítette az építkezést, amelyen mintegy negyvenen dolgoztak, többen a szomszédos,
szlovákiai Csákányházáról is részt vettek a munkálatokban.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 28
Heti: 57
Havi: 284
Össz.: 50 053

Látogatottság növelés
Oldal: 3.túra ajánlat:
Somosi Fogadó - © 2008 - 2018 - somosifogado.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: somosi fogadó - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »