Somosi Fogadó

Kereskedelmi szálláshely és étterem! Várjuk egyéni,családi,csoportos kedves vendégeinket! Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk! Szálláslehetőség 50-fő ig! Erdei iskola!

fogado_rajz1.jpg

Negyedik túra ajánlatunk:


Bányamúzeum - Nógrád Történeti Múzeum
Hossz: 500Km
A kirándulás időtartama: 3-3.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól : 7 km
Bányamúzeum, Salgótarján
Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum áttekintést nyújt a bányáról és berendezéseiről. Emellett felszíni géppark és bányatörténeti kiállítás is látható.
 
banyamuzeum4.jpg
A múzeum 1965-ben nyitotta meg kapuit a József-lejtősakna 1951-ben elhagyott, de épségben maradt vágatrendszerében. Itt megtekinthetők a ma már muzeális bányagépek - a rakodók, szénfejtők -, a bemeneti tárolórész, a lejtős szállítóvágat, a homokkőbe vágott, biztosítás nélküli vágatrész, stb.
 
banyamuzeum2.jpg
Az egykori bányakolónia egyik megmaradt tiszti lakásában 1985-ben történeti kiállítást (térképekből, statisztikákból, fotókból, dokumentumokból, kézi szerszámokból, viseletekből stb.) rendeztek be. Az épület falán az évek során egykori bányatársulati igazgatók, igazgatósági elnökök, vezetők - Zemlinszky Rezső (1824-1885); id. dr. Chorin Ferenc (1842-1925); ifj. dr. Chorin Ferenc (1879-1964), Pothornik József (1903-1984) - emléktábláit helyezték el.
 
banyamuzeum.jpg
Az udvaron kialakított ipari skanzen bemutatóján 1986 óta láthatók szállítóeszközök: mozdonyok, csillék, vagonok. A bányajárásra vállalkozókat egy harangláb és a lármafa (a klopacska) köszönti.
 
banyamuzeum3.jpg
Állandó kiállítások: Föld alatti bányamúzeum, Bányász emlékpark, Külszíni géppark, Szénbányászat Nógrád megyében a kezdetektől 1946-ig
 
 banyamuzeum5.jpg
Nógrád Történeti Múzeum
Salgótarján város gyűjteménye forrásaink szerint 1923-ban keletkezett. Dr. Dornyay Béla középiskolai tanár helytörténész 1929-ben megjelent kalauzában megemlítette, hogy a városházán alakulóban van egy kis városi múzeum. "Salgótarján r-t. város története és múzeuma" címmel 1926-ban cikksorozatot is megjelentetett a Munka c. lapban.
 
dr.dornyai_bela.jpg
1927. június 24-én Salgótarjáni Városi Múzeum címmel plakátot bocsátott közre: "Vegye kezébe a közönség is a kultúra ügyét: indítson mozgalmat a Salgótarjáni Múzeum megalapítása érdekében!" (Az 1929-es múzeumi törvény értelmében később a "múzeum" szó helyébe a "gyűjtemény" kifejezést írták.) Az óhajtott közgyűjtemény azonban nem jött létre, mivel nem kapták meg a várt segítséget.
Ekkortájt a városban ismeretes volt még egy kőzettani gyűjtemény is - a bányaigazgatósági épületben, a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. tulajdonában.
A Nógrád megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága 1959 tavaszán hívta életre a megye székhelyén, Salgótarjánban a "Nógrád megyei Munkásmozgalmi Múzeumot". A megye munkásmozgalmának történetére vonatkozó emlékanyag gyűjtése során nemcsak a legújabb kor történetének számos határterületét érintették, hanem a megye s főleg Salgótarján város helytörténeti kérdéseit is.
 
munkasmozgalmi_muzeum.jpg
A múzeum a Rákóczi út 67. sz. alatti volt Jankovich-kúriában kezdte meg tevékenységét. A munka azonban nem sokáig folyhatott ebben az épületben, mivel a intézménynek 1969-ben a volt megyei kórház egyik szárnyépületébe kellett ideiglenesen költöznie. Ugyanis a város rekonstrukciójának előrehaladása során a régi épület (a volt Jankovich kúria) az építkezések akadálya lett. A tér déli oldalán mélyen fekvő, ma már lebontott épületet - az egykori "Ékes lakhely" helyét - járdalapokkal kirakott terület és 1999-től emlékkő is jelöli.
1966-ban fogalmazódott meg az igény az új Salgótarjáni Munkásmozgalmi Múzeum létesítésére, mely mint megyei intézmény a város és egyben a megye kulturális központjaként funkcionálna a továbbiakban. A múzeum végleges terveit Magyar Géza állami díjas építész fogalmazta meg. Az alapozási munkák 1975-ben kezdődtek meg, az új múzeum és kiállításának átadására a 19. Múzeumi és Műemléki Hónap országos megnyitóján, 1980. október 3-án került sor.
 
uj_muzeum.jpg
Az újjáépült múzeum 1980-tól bővítette tevékenységi körét, és a legújabb kor tárgyi, történeti emlékeinek gyűjtésére specializálódott.
 uj_muzeum2.jpg

uj_muzeum4.jpg
Az intézmény számos Mikszáth- és Madách relikviát is őriz az irodalomtörténeti gyűjteményben. Mihályfi Ernő hagyatékából a képzőművészeti gyűjtemény gyarapodott jelentős mértékben. Figyelemre méltó a múzeum történeti dokumentumtára is.
Válogatás a Mihályfi-gyűjteményből
 uj_muzeum3.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 28
Heti: 55
Havi: 282
Össz.: 50 051

Látogatottság növelés
Oldal: 4.túra ajánlat:
Somosi Fogadó - © 2008 - 2018 - somosifogado.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: somosi fogadó - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »