Somosi Fogadó

Kereskedelmi szálláshely és étterem! Várjuk egyéni,családi,csoportos kedves vendégeinket! Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk! Szálláslehetőség 50-fő ig! Erdei iskola!

fogado_rajz1.jpg

Ötödik túra ajánlatunk


Füleki vár
Hossz: 500m
A kirándulás időtartama: 2-2.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól : 15 km
A Füleki vár
A füleki vár története
A Losonci-medence délkeleti részén, a Cseres-hegység lábánál elterülő síkságon fekszik Fülek városa.

fuleki_var_1.jpg
 
Könyves Kálmán királyunk Horvátország elfoglalása után, 1108-ban Nógrád vármegye ispánjává tette meg a tengermelléki horvátok vezető nemzetségének, a Kacsityoknak, Slauiznak nevezett tagját. E nemzettség építette a füleki várat, valamikor 1241 előtt. A vár neve a Fil vagy Fülöp névre, esetleg a "fül" testrésznévre vezethető vissza. A Perényiek nádori ágának kihalása után Bebek Ferenc szerezte meg, ősi jogon, Fülek várát. A 14-15. században is jelentős országos tisztséget betöltő család egyike volt a Felvidék leghatalmasabb, legbefolyásosabb birtokosainak. A füleki vár, bármely irányból is közelítjük meg a várost, már messziről jól látható. A Fő utcáról keskeny utcácska vezet a várhoz, melyet nagyon szépen rendbehoztak
 fuleki_var_3.jpg
Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum áttekintést nyújt a bányáról és berendezéseiről. Emellett felszíni géppark és bányatörténeti kiállítás is látható.

fuleki_var_5.jpg
Története
A régészeti leletek tanúsága szerint a vár környéke már a történelem előtti időkben is lakott volt.Történészek szerint a 12. században a mai vár helyén egy fából készült erődítmény állt, amelyben a várat úgy emlegetik, mint amelyik átvészelte a tatárjárást (mai helyesírásra átírva): ".Vártuk az egyház és szentatya segítségét, hogy a dunai átkelőkön szembe találjuk magunkat Krisztus nevének ellenségeivel. Végül a Duna befagyott és szabad utat kaptak felénk. Rossz szándékkal átjöttek a Dunán, hogy tökéletesítsék az ördög művét. De mi sokan voltunk fölfegyverezve és meghúztuk magunkat Esztergomban, Győrben,., a másik oldalon pedig Pozsonyban, Nyitrán, Komáromban, Füleken és más erődítményekben." (részlet a "Magyarok a pápának" című levélből).
 
fuleki_var_4.jpg
Egy, 1246. január 10-én kelt királyi oklevélben szerepel először Fülek, annak kapcsán, hogy a várat és tartozékait IV. Béla elkobozta akkori garázdálkodó urától, a Kacsics nembeli Folkustól (Fulkó), s odaajándékozza a Pok nemzetségből származó Móricnak. Fulkó a tatárjárás idején haranggal csalogatta magához a tatárok elől menekülőket, akiket aztán kirabolt és megölt. Tény, hogy meggyilkolta a rokonát is, amiért aztán a király (istenítéletként) párbajra ítélte, de hála a barátainak, kegyelmet kapott. Ennek ellenére folytatta a gonosztetteit; hamis érméket veretett, a királyt sértegette stb.
 fuleki_var_5.jpg
A király mindezt megelégelve arra ítélte, hogy meztelenül párbajozzon egy harcossal. Fulkó azonban a börtöntársával megölte az őröket és megszökött. Magányosan élt, amíg öngyilkosságot nem követett el.
A vár alatti települést 1255-ben említik a források, 1262-ben már anyaegyháza is volt. Fülek 1423-ban városi privilégiumot kapott.
 fuleki_var_6.jpg
A várban sokan laktak (például Egyed mester, Csák Máté 1321 táján, Fonyi Balázs 1322, Konya 1354), míg 1453-ban Zsigmond király a Perényieknek adta bérbe. 1438-ban Erzsébet királynő tulajdonában van, aki 1440-ben megerősítteti katonai célokra. Mátyás király hada 1483-ban beveszi a már erődítménnyé emelt várat.
 fuleki_var_7.jpg
Ezután a vár vezetésével Raskai Balázs lett megbízva, 1490-ben. A középkori Fülek, - a vár és a város - volt a királyé, a királynőé, bírta Csák Máté, volt királyi adomány és zálogbirtok, például a Perényieké, akiktol Mátyás király erovel vette vissza a korona birtokába.
 fuleki_var_8.jpg
Mohács után megnőtt Fülek jelentosége, akkori ura Bebek Ferenc megerősítette a várat, de 1554-ben a török elfoglalta és 39 évig innen sarcolta a környék falvait, sot a bányavárosokat is, amelyeknek a kapuja Fülek volt.

fuleki_var_9.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 10
Heti: 20
Havi: 430
Össz.: 49 156

Látogatottság növelés
Oldal: 5.túra ajánlat:
Somosi Fogadó - © 2008 - 2018 - somosifogado.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: somosi fogadó - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »