Somosi Fogadó

Kereskedelmi szálláshely és étterem! Várjuk egyéni,családi,csoportos kedves vendégeinket! Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk! Szálláslehetőség 50-fő ig! Erdei iskola!

fogado_rajz1.jpg

Első túra ajánlatunk
Somoskő vára- Petőfi kunyhó- Bazaltorgona- Macskakőlyuk bánya- Kőmúzeum.
Hossz: 1.5Km
A kirándulás időtartama: 2-2.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól :4 km
Somoskő vára
Korai vármagját a vidéken birtokos Kacsics
nemzetség emeltette a 13. század második felében.
 somoskoi_var.jpg
Az Árpád-házi uralkodók férfiágának kihalását követő anarchikus belháború idején a nemesi család kénytelen volt behódolni Csák Máté tartományúr előtt. A korabeli oklevelek szerint Anjou Károly serege 1320-ban foglalta vissza a Csák birodalomból Fülek és Sirok várait, ekkoriban kerülhetett királyi kézbe a somoskői várbirtok is. A győztes uralkodó kedvelt hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta, kinek leszármazottai egészen a 15. század közepéig lakták épületeit.
 
A török hódítás fenyegető vihara a következő évszázadban érte el Nógrád vármegyét, ekkor kerültek a közeli Salgó és Fülek végvárai a "pogány" seregek hatalmába. Somoskő helyőrsége majd két évtizedig kitartott a két ellenséges vár között. Az Oszmán Birodalom hadai végül 1576-ban rövidebb ostrom után elfoglalták, így egészen 1593 őszéig lengette a szél a török lófarkas zászlót tornyai felett. Ekkor helyőrsége a közeledő királyi sereg elől gyáván megfutamodott. A következő időszakban, jelentős mértékben átépítették védőműveit, például ekkoriban emelték a hatalmas ágyútornyait.

Végső romlását az 1682-es füleki ostrom idején, a környéken portyázó lovasok okozták, akik felgyújtották épületeit, s ezzel végképp elvesztette hadi fontosságát. Az 1840-es években erre járt Petőfi Sándor és a következőket írta róla az Útirajzokban: "Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van."
További romlásának az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget, melyek - Szlovákia önálló állammá alakulása után - sajnálatos módon félbeszakadtak.
Petőfi-kunyhó
A somoskői vár alatt, a Petőfi -emlékligetben található az a kunyhó, melyben a költő 1845. június 12-ei látogatása során megpihent. A kunyhó a felújítás során új tetőt kapott, és emlékkiállításnak is otthont ad.


 petofi_kunyho.jpg


Bazalt orgona


A Somoskői vár alatt induló ösvényen érdemes meglátogatni a 200méterre található bazaltorgonát ami egy győnyörű Geológiai érdekesség, de a képek magukéárt beszélnek...
 bazaltomles_2.jpg
 
Macskalyuk bánya:


"A Macskalyuk kőfejtőt Janssen Alfonz svéd vállalkozó nyitotta meg 1880-ban. Későbbi tulajdonosai a Rimarurány-Salgótarján r.t. (1897), a Somoskői Bazaltbánya r.t. (1925), majd a 30-as években Krepuska Géza bányavállalkozó. A kőfejtő ekkor élte virágkorát, 1500 embert is foglalkoztatott. Az útburkolatra szánt macskaköveket kisvasúton szállították Magyarországra, innen pedig több európai államba is. A fejtés hanyatlása a második világháború után állt be."
 macskajuk_kofejto.jpg


Kőmúzeum:


Itt található nem messze a kőmúzeum is amely bemutatja a helyben található Andezitek és Bazaltok fajtáit és keletkezésüket.
 komuzeum_3.jpg
 
 
Nagyon kellemes kirándulást kívánunk !
Somosi Fogadó.

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 28
Heti: 56
Havi: 283
Össz.: 50 052

Látogatottság növelés
Oldal: 1.túra ajánlat:
Somosi Fogadó - © 2008 - 2018 - somosifogado.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: somosi fogadó - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »